کرواسی

تاریخ کشور کرواسی

در سال 1918 کرواتها، صربها و اسلوونی‌ها، پادشاهی جنوبی (یوگسلاوی اول) را تشکیل دادند. در جنگ دوم جهانی، مارشال تیتو رئیس جمهور یوگسلاوی سابق با فاشیست‌های ایتالیایی تحت امر موسولینی و نازیسم هیتلری مبارزه‌ای سخت را برای نجات یوگسلاوی دوم آغاز کرد. با مرگ تیتو در سال 1980 به تدریج پایه‌های جمهوری‌های مستقل فدرال بر اساس قانون اساسی 1976 ریخته شد. در سال 1991 انتخابات آزاد برگزار شد و بدنبال آن اسلوونی ومقدونیه بدون جنگ و کرواسی و بوسنی و هرزه‌گوین با درگیری خونین از یوگسلاوی سابق جداشدند. در تاریخ اجتماعی گروهی از کرواتها معتقدند اصالتاً ایرانی هستند و انجمن تحقیق پیرامون هویت کرواتها در این ارتباط فعالیت دارد و کتابهایی نیز منتشر گردیده است.

حکومت و جامعه در کرواسی

روابط بین‌المللی خوبی باکشورها و سازمان‌های بین‌المللی دارند و بر منافع ملی وکاری به خصوص پس از جنگ و مشکلات اقتصادی ناشی از آن تاکید دارند. کرواتها از هم نژادهای خود در کشور بوسنی هرزگووین حمایت جدی دارند. روابط خوب کرواتها و مسلمانان در عرصه‌های فرهنگی سیاسی قابل تحسین است. دامنه تحولات و ارزش‌های اجتماعی کاملاً آزاد و تمام دین‌ها و مسلک‌ها را در بر می‌گیرد. جمعیت از 000/700/4 نفر ( صد وهفتمین کشور جهان) در سال 1991 به 4282216 نفر در سال 2000 رسیده و علت تقلیل جمعیت وجود جنگ و مهاجرت به کشورهای اطرف بوده است. بر اساس آمار 28/1 درصد تولد و 01/1 درصد مرگ و میر درکرواسی وجود دارد . گروه‌های قومی مهم عبارتند از : کروات 63/89 درصد، صرب 54/4 درصد، مسلمان 9/0 درصد(38539نفر)، آلبانیایی 34/0 درصد، بوسنیایی 47/0 درصد وغیره. ساختار جمعیت بر اساس اعتقادات دینی بدین قراراست : بر اساس سرشماری سال 1991 جمعیت در جمهوری کرواسی ، 6/75% از مردم دارای مذهب کاتولیک رومی، 1/11درصد مسیحی ارتدوکس ، 2/1 درصد پیرو اسلام ، 4/0 درصد مسیحی پروتستان و 9/0 درصد پیرو مذاهب دیگر یا دارای مذهب مشخصی نیستند (9/3 درصد خود را بدون مذهب اعلام داشتند)


جغرافیای کرواسی

کشور کرواسی تقریباً به شکل نعل اسب از شمال همسایه کشور مجارستان و اتریش، از غرب همسایه اسلوونیا، از سمت شرق و جنوب با کشورهای صربستان و بوسنی هرزگوین و آلبانی هم ‌مرز می‌باشد. دریای آدریاتیک بیشترین مرز غربی کشور کرواسی را تشکیل می‌دهد. مساحت کشور کرواسی 56538 کیلومتر مربع (صد و چهارمین کشور جهان) و جمعیت آن 4282216 نفر است (2000م). پایتخت این جمهوری، زاگرب و جمعیت آن حدود یک میلیون نفر تخمین زده‌ می‌شود. کرواسی منطقه‌ای است جنگلی و کوهستانی و دارای آب و هوای دلپذیر بهاری. دمای هوا از 5 درجه سانتیگراد زیر صفر در فصل زمستان تا 24 درجه در تابستان در نوسان است. در شمال رودخانه‌های «ساوا» و «دراوا» و مرز غربی آن را دریای آدریاتیک مشروب می‌سازد. این کشور دارای آب و هوای مدیترانه‌ای با تابستانی گرم و زمستانی سرد است. طبیعت آن در شمال هموار و جنگلی و در جنوب کوهستانی با ارتفاعات بلند می‌باشد. مرز آبی جمعاً 5790 کیلومتر که از این میزان 1778 کیلومتر مرز ساحلی و 4012 کیلومتر مرز جزیره‌ای دارد. پراکندگی جمعیت 1/57 درصد شهری و 9/42 درصد روستایی است.


وضعیت فرهنگی کشور کرواسی

اصول سیاست فرهنگی کشور کرواسی به گونه‌ای طراحی شده که قدرت سازماندهی تحت اختیار یک نفر یا یک گروه خاص نباشد. ایدئولوژی سیاست فرهنگی کرواسی را می‌توان برپایه پلورالیزم، خصوصی‌سازی مالکیت، همگون‌سازی خلاقیت‌های فرهنگی و از بین بردن مرکز گرایی استوار دانست. مسئولیت حفظ وارتقای خلاقیت فرهنگی و اجرای اصول آن به طور رسمی به وزارت فرهنگ تفویض شده‌است و شاخص‌های زیر در اولویت قراردارند :

1- حفظ میراث فرهنگی

2- نوسازی هویت فرهنگی ملی در قالب فستیوال، چاپ و نشر کتاب بزبان خارجی

3- جلب گردشگر و ارتقاء صنعت گردشگری فرهنگی

4- مدرنیز‌ه‌‌‌سازی ابزارهای فرهنگی

5- تشویق به برقراری هماهنگی و همکاری با مقامات دولتی.

همچنین نهاد دیگری بنام « شورای ملی » متشکل از شورای حمایت از کالاهای فرهنگی کرواسی، شورای موزه‌ها، شورای آرشیوها، شورای کتابخانه‌ها، شورای امور تحقیقی، شورای رادیو و تلویزیون به سازماندهی و توسعه برنامه‌های فرهنگی می‌پردازند. نهادهای فرهنگی دیگری نیز تحت نظارت دولت فعالیت می‌نمایند که می‌توان از انستیتو اطلاع رسانی فرهنگی کرواسی، ‌مرکز اطلاع رسانی فرهنگی ( تهیه و چاپ کتاب‌های عمومی – تخصصی فرهنگی اطلاع رسانی) و شورای امور مهاجرت نام برد. برخی نهادهای غیر دولتی نظیر ملیت و هویت فرهنگی کرواسی و تحقیق در میراث فرهنگی و کمک به موسسات فرهنگی فعال کرواسی ) و انجمن هنرمندان کرواسی ( حمایت از حقوق اجتماعی و معنوی هنرمندان) در زمینه‌های مختلف فرهنگی کرواسی فعالیت‌دارند. توسعه فرهنگی کرواسی موضوعی است که طی ده ‌سال گذشته توجّه روزافزونی به آن شده‌است به حدی که کلیه متخصّصین ، اساتید دانشگاه‌ها و وزارتخانه‌های ذیربط گردهم آمدند و پس از بحث و بررسی‌های طولانی توسط دولت تحت عنوان استراتژی توسعه فرهنگی کرواسی در قرن 21 تدوین ودر حال اجرا می‌باشد. روابط بین‌المللی فرهنگی در حال حاضر بعهده بخش فرهنگ بین الملل وزارت فرهنگ کرواسی نهاده شده‌‌است. اجرای فعالیت‌های فرهنگی بین‌المللی با هماهنگی و همکاری نهادهای داخلی کشور صورت می‌پذیرد. از نظر سطح مناسبات فرهنگی، به ترتیب اولویت در میان کشورهای اروپایی،‌کشورهای ایتالیا، آلمان، فرانسه، انگلیس، اسلونی، لهستان و مجارستان و دیگر کشورها نظیر آمریکا،‌ چین ،‌اسراییل ، ژاپن، استرالیا، برزیل ، آرژانتین، کانادا و ایران را می‌توان نام برد. برقراری روابط فرهنگی بین‌الملل با سازمان یونسکو، « آیکوم » و « یونی‌آم » مورد توجه مسئولین قرار داشته بطوری که یونسکو در زمان جنگ داخلی کرواسی نقش مهمی را در حفظ وحراست از آثار باستانی شهر دوبرونیک ایفاء نمود وپس از پایان جنگ نسبت به بازسازی آن نقش فعالی داشت.

© Copyright 2024 Sepehr Travel